Është duke u punuar në hekurudhën që lidh Maqedoninë me Shqipërinë

Sipas paralajmërimeve, projekti për hekurudhën nga Kërçova deri te qyteti kufitar shqiptar Pogradec duhet të përfundoj deri në fund të vitit 2016. Foto: printscreen.

PROJETK: PËRGATITJA E PROJEKTIT BAZË DHE DOKUMENTACIONIT TË NEVOJSHËM PËR NDËRTIM DHE MBIKQYRJE TË SEKSIONIT HEKURUDHOR KËRÇOV- DERI NË KUFIRIN ME SHQIPËRINË SI PJESË E KORRIDORIT 8

 Në korniza të këtij projekti do të përgatite projekti për një drejtim të linjë hekurudhore elektrike, nga stacioni ekzistues në Kërçovë deri në kufi me Republikën e Shqipërisë, sipas studimit ekzistues për fizibilitet, dizajn konceptual dhe elaborat për ndikim mbi mjedisin jetësor dhe në pajtim me përvojat më të mira të BE-së, ndërsa do të përgatitet edhe dokumentacioni i nevojshëm i dosjes së tenderit për punë ndërtimore dhe mbikqyrje të punëve ndërtuese. Projekti do të financohet nga fondet IPA. (Buxheti: vlera e llogaritur 8 milion euro Afati: vitet 2014-2016)

ARSYETIM:

Ky është një nga projektet e premtuara në programin zgjedhor të VMRO DPMNE-së, “E vërtetuar” (2014-2018) në pjesën “Infrastruktura” (Hekurudhat dhe infrastruktura faqe 67), dhe ky projekt është duke u realizuar.

Në tetorë të vitit 2014 nga satcioni hekurudhor i Maqedonisë informuan se Konzorciumi i përbërë nga kompania spanjolle “Tipisa” dhe ajo franceze “Liu Berzhe” do të përgatisin projketin dhe dizajnin për ndërtim të hekurudhës nga Kërçova deri në Pogradec, qyteti i parë kufitar në Shqipëri. Drejtrori i hekurudhave në Maqedoni – Irfan Asani, atëherë deklaroi se përpunimi i dokumentacionit të projektit fillon me 15 tetor (2014) dhe do të kompletohet në periudhë kohore prej 22 mujash.

Në korrik të vitit 2016 ministri për Transport dhe Lidhje Vllado Misallovski për përpunimi e projekitit bazë për hekurudhën një drejtimëshe elektrike deklaroi:

Është një rjedhë e sipër projektimi i gjatësisë prej 63 kilometrash, ndërsa do të projektohet shtesë edhe një korsi deri në Ohër. I gjithë investimi për projektin është 9,7 milion euro.

Misllajllqinovski atëherë deklaroi se përfunduan rreth 60 përqind të projektimit dhe i gjithë projekti do të jenë gati deri në fund të këtij viti (2016).

 

BURIME:

 

Vlerësuar nga: Olivera Vojnovska

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Ky artikull është përgatitur në kuadër të Vërtetmatësit, projekt për rritjen e llogaridhënies dhe përgjegjësisë së politikanëve dhe partive përpara qytetareve, i realizuar nga Fondacioni Metamorphosis. Artikulli mundësohet me përkrahje të fondacionit jofitimprurës amerikan (NED - National Endowment for Democracy) dhe Fondit Ballkanik për Demokraci, projekt i Fondit Gjerman të Marshallit në SHBA (BTD – The Balkan Trust for Democracy, a project of the German Marshall Fund of the United States), iniciativë e cila përkrah demokracinë, qeverisjen e mirë dhe integrimet euro-atlantike në Evropën Juglindore. Përmbajtja e recensionit është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e Metamorphosis, National Endowment for Democracy, The Balkan Trust for Democracy, projekt i Fondit Gjerman të Marshallit në SHBA dhe partnerëve të tyre.