Brendet e marketeve të Maqedonisë dhe të huaja keqpërdoren në lojëra shpërblyese të rreme

Në dy faqe të veçanta në Facebook, u krijuan dy lojëra shpërblyese të rreme, njëra duke keqpërdorur Big Market, ndërsa tjetra duke keqpërdorur markën KAM Market. Qëllimi i krijimit të tyre është mbledhja e të dhënave personale nga përdoruesit e Facebook-ut që bien pas tyre

 

Recensojmë dy postime në rrjetin social Facebook në të cilat keqpërdoren brendet e dy supermarketeve, njëri maqedonas dhe tjetri i huaj, për të mbledhur të dhëna personale nga përdoruesit e rrjetit social me premtim të rremë për shpërblim.

Në dy faqe të veçanta në Facebook, u krijuan dy lotari të rreme, njëra duke keqpërdorur Big Market dhe tjetra duke keqpërdorur markën KAM Market.

Në postimin për Big Market premtohet një “dhuratë e veçantë” dhe i drejton përdoruesit të shkruajnë muajin e lindjes në një koment, si dhe të regjistrohen në një formular të veçantë. Përveç kësaj, janë shënuar muajt nga janari deri në dhjetor, ndërsa afër tyre janë shkruar shuma pa valutë, të cilat në mënyrë të rreme thonë se janë shuma që do të marrin pjesëmarrësit në “lojën shpërblyese” nëse shkruajnë muajin e lindjes në komente. Në fund të postimit pretendohet se “ky program është zyrtar”, për të paraqitur si të vlefshme këtë lojë shpërblyese padyshim të rremë dhe të sajuar.

Me të njëjtën mënyrë për të fituar besimin e përdoruesve të rrjetit social Facebook, vendoset edhe një lojë shpërblyese e dytë, në një faqe tjetër në Facebook, me abuzim me brendin KAM market.

E në këtë lojë shpërblyese false, pra në postimin që e promovon, ftohen klientët besnikë të KAM-it të shkruajnë në koment muajin e lindjes, pas së cilës u premtohet një “dhuratë surprizë”.

Të dy lojërat shpërblyese janë të pavërteta.

Qëllimi i krijimit të tyre është mbledhja e të dhënave personale nga përdoruesit e Facebook-ut që bien në to. Për këtë qëllim, nën postimin me lojën shpërblyese të KAM-it lihet një lidhje shtesë për regjistrim, e cila çon në një formular ku pasi të keni lënë të dhënat tuaja personale, nuk e dini se ku do të përfundojnë dhe për çfarë qëllimesh do të përdoren. Pas plotësimit të formularit, i cili përndryshe është plot me shumë gabime gramatikore dhe tipografike dhe që nuk është publikuar në faqen zyrtare të KAM Market, nuk vjen asnjë shpërblim.

Formulari kërkon emrin, mbiemrin dhe emailin e përdoruesve, duke premtuar 500 euro pasi ta bëjnë këtë, dhe se do t’ju dorëzohen në 45 minuta! Në fakt, bëhet fjalë për mashtrim që synon të detyrojë reagim nga përdoruesit për të lënë të dhënat e tyre sa më shpejt të jetë e mundur. Është gjithashtu skandaloze fakti që formulari thotë se “për të kërkuar çmimin tuaj do t’ju duhet karta e kreditit”, që është një arsye shtesë për t’u bindur se loja shpërblyese është e paligjshme dhe se është përpjekje për të keqpërdorur informacionet tuaj personale. Faqja zyrtare e KAM Market në Facebook, kompania disa herë ka paralajmëruar se në emër të tyre po përhapen lojëra shpërblyese false.

Në postimin për Big Market përmendet gjithashtu një lojë shpërblyese e rrejshme veçmas nga një profil i krijuar posaçërisht për të përhapur atë përmbajtje të rreme dhe për të mbledhur të dhënat personale të përdoruesve. Big Market nuk ka dyqane në Maqedoni. Bëhet fjalë për një zinxhir marketesh që ekziston në Tiranë, Shqipëri.

Në postimin që shpall lojën shpërblyese të rrejshme në emër të Big Market premton shuma të pacaktuara parash dhe pa monedha. Postimi shpërndahet nga një faqe ku loja e rrejshme është e vetmja përmbajtje. Nuk ka asnjë promovim të kaluar, asnjë produkt nga supermarketi, nuk ka adresa dhe kontakte, të cilat janë shenja të një fanpage jo të besueshme dhe të rreme në Facebook. Në mënyrë të pandershme, përveç kësaj, përdoruesve të rrjetit social Facebook u kërkohet që sa më shpejt ta lënë muajin e lindjes duke me plasimin e rrejshëm se regjistrimi është i kufizuar në kohë.

Kohët e fundit në Facebook është veçanërisht aktual abuzimi me markat dhe logot e brendeve tashmë të themeluara maqedonase dhe të huaja, të cilat përdoren për të bindur qytetarët që të lënë të dhënat personale në forma të veçanta. Të dhënat më pas mund të shiten ose të keqpërdoren. Karakteristikat me të cilat mund të dalloni një lojë shpërblyese të rremë në Facebook kanë të bëjnë kryesisht me faqen në të cilën është publikuar ajo lotari. Nëse është një faqe që nuk ka histori të gjatë, ndërsa supozohet se është nga një markë e njohur, atëherë është një lojë shpërblyese ei rreme. Përveç kësaj, nëse nuk ka kontakte, adresa, promovime zyrtare, atëherë është gjithashtu një fanpage e krijuar posaçërisht për qëllimin e promovimit të një lojë shpërblyese të rreme. Markat e mëdha që abuzohen në këtë mënyrë zakonisht kanë faqet e tyre zyrtare të fansave prej vitesh dhe ku kanë publikuar të dhëna, adresa, promovime dhe ku ka komunikim dhe ndërveprim të përditshëm me blerësit. Pra, ata nuk kanë nevojë të krijojnë fare faqe të reja për lojë shpërblyese.

Për shkak të të gjitha fakteve të mësipërme, postimet që po i recensojmë i vlerësojmë si të pavërteta.

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.