BDI: Stimulimi dhe institucionalizimi i kulturës shqiptare

Ngritja e institucioneve për ruajtjen e trashëgimisë kulturore shqiptare, përshtatja e legjislacionit aktual që favorizon konsolidimin institucional të kulturës shqiptare, krijimi i fondeve të veçanta, krijimi i infrastrukturës adekuate për aktivitete kulturore në Maqedoninë Perëndimore.

Arsyetim:

BDI ka punuar në konservimin dhe në rekonstruimin e disa xhamive, shtëpive të kulturës, u hap Muzeu i alfabetit shqip në Manastir, dhe Muzeu i lirisë në Shkup, Shtëpia përkujtimore e Nënë Terezës. Mirëpo, opinioni shqiptar ankohet se Qeveria një pjesë shumë të vogël të buxhetit e ndan për kulturën shqiptare, ndërsa në projektin më të madh deri tani, Shkupi 2014, pët të cilin janë harxhuar shuma milionëshe nuk ka investuar asnjë denar për përmendore shqiptare. Teatrot shqiptare dhe Instituti për trashëgiminë shqiptare disa herë janë ankuar për mungesë mjetesh. Sheshi Skënderbeu, i cili duhej të kishte përmendore shqiptare akoma nuk është konkretizuar, e as programi 4 vjeçar për revitalizimin e Çarshisë së vjetër në Shkup.

Linke:

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.