Nëse nuk ka zgjidhje të krizës – BE-ja do ta kthejë goditjen!

Оној момент кога меѓнародната заедница ќе ги исцрпи сите правни механизми за решение од политичката криза, не е исклучено дека ќе посегне и по радикални, како онаа за изолација преку “црна листа“ на граѓани, коментираат аналитичарите за…

Mashtrimet në sondazhet politike

Секое истражување на јавното мислење, посебно такво спроведено во атмосфера на страв и општа недоверба, каква што веќе со години и децении владее во такви пост-тоталитарни општества како Македонија или Русија на пример, треба да се прими со…

Reformat urgjente prioritet – hera e dytë!

Ish kryeministri Nikolla Gruevski para disa ditësh dha këtë deklaratë: Institucionet shtetërore janë të fokusuara maksimalisht ndaj propozimeve të para që duhet të vinë si paket ditët dhe javët në vijim në pjesën e…

Kundër – spin: Ngjyrosja nuk ka të bëj fare me krim ndaj shpirtërores dhe kreativitetit

Она што е духовно за Станковски, не мора да биде духовно за индивидуите што протестираат или за граѓаните што се посматрачи и не се директно инволвирани во протестите. Она што е авторство за Станковски, за друг може да биде плагијат, она…

Çka mund të bëj Ivanovi: Dorëheqja është kompormis i zgjuar

Политичарот е одговорен и за она што го прави и за она што не го направил (а требало да го направи), но и за она што некој друг ќе го направи, а по силата на хиерархијата може нему да му се припише. Како и да е, тоа е дел од занимавката со…

Hulumtim: Shtyllat e antikorrupsionit në Maqedoni janë pranë kolapsit

Сеопфатно и длабоко истражување на Tранспаренси интернешнл – Македонија покажа дека имаме растечка корупција и дека институциите кои треба да ја спречуваат немаат интегритет во практиката, иако во ресурсниот капацитет, во што спаѓа и…

Pse Ivanov nuk e anulon faljen për të gjithë “personat e eksponuar politik“?

Во своето обраќање од 27 мај 2016, Ѓорге Иванов изјави дека „Во согласност со Законот за дополнување на Законот за помилување, донесов одлука за поништување на одлуките за помилување – ослободување од гонење без спроведување на постапка за…

ANALIZË: Shumë të diplomuar – pak punë!?

Nëse bëhet krahasimi i numrit të personave të papunë me arsim të lartë, të dhënat tregojnë dallime shumë të mëdha në matjet e Agjencisë për punësim dhe Entit shtetëror statistikor, që sipas ekonomistëve janë rezultat i dallimeve…

Ndryshimet e Ligjit për falje sikur ndërtimi i kullës në ajër

Место да бара решение врз основа на признание дека членот 11 од Законот за помилување е „мртво слово“, врз основа на кого претседателот Иванов помилува голем број на лица и предизвика голема политичка кашканица, Парламентот си изгради…