Arrestime spektakolare – Çavkov imiton Jankullovskën

Постапката која полицијата под кодно име „Еразмус“ ја водеше во понеделникот, на 6 јуни, против шест професори, еден асистент и еден вработен во ресторанот на Економскиот факултет при УКИМ, несомнено имаше елементи на спектакл. Јавна сцена…

Sorosi e ka financuar vrasjen e opozitarit rus – me siguri nga dashuria e madhe për Putinin

Сорос го финансирал убиството на рускиот опозиционер Борис Немцов така што нашол Чеченци да го убијат и затоа му било забрането да патува во Русија оти го барале за убиство. Ова беше главната теорија на заговор која можеше со големо чудење…

DOSJE: Anomalitë e metastazuara të listës zgjedhore të pa pastruar

Како и зошто избирачкиот список остана непрочистен и покрај сето она што го слушнавме во прислушуваните разговори, и покрај Договорот од Пржино, и покрај странското медијаторство, и покрај утврдените неправилности, и покрај отворените…

Nëse nuk ka zgjidhje të krizës – BE-ja do ta kthejë goditjen!

Оној момент кога меѓнародната заедница ќе ги исцрпи сите правни механизми за решение од политичката криза, не е исклучено дека ќе посегне и по радикални, како онаа за изолација преку “црна листа“ на граѓани, коментираат аналитичарите за…

Mashtrimet në sondazhet politike

Секое истражување на јавното мислење, посебно такво спроведено во атмосфера на страв и општа недоверба, каква што веќе со години и децении владее во такви пост-тоталитарни општества како Македонија или Русија на пример, треба да се прими со…

Reformat urgjente prioritet – hera e dytë!

Ish kryeministri Nikolla Gruevski para disa ditësh dha këtë deklaratë: Institucionet shtetërore janë të fokusuara maksimalisht ndaj propozimeve të para që duhet të vinë si paket ditët dhe javët në vijim në pjesën e…

Kundër – spin: Ngjyrosja nuk ka të bëj fare me krim ndaj shpirtërores dhe kreativitetit

Она што е духовно за Станковски, не мора да биде духовно за индивидуите што протестираат или за граѓаните што се посматрачи и не се директно инволвирани во протестите. Она што е авторство за Станковски, за друг може да биде плагијат, она…

Çka mund të bëj Ivanovi: Dorëheqja është kompormis i zgjuar

Политичарот е одговорен и за она што го прави и за она што не го направил (а требало да го направи), но и за она што некој друг ќе го направи, а по силата на хиерархијата може нему да му се припише. Како и да е, тоа е дел од занимавката со…

Hulumtim: Shtyllat e antikorrupsionit në Maqedoni janë pranë kolapsit

Сеопфатно и длабоко истражување на Tранспаренси интернешнл – Македонија покажа дека имаме растечка корупција и дека институциите кои треба да ја спречуваат немаат интегритет во практиката, иако во ресурсниот капацитет, во што спаѓа и…

Pse Ivanov nuk e anulon faljen për të gjithë “personat e eksponuar politik“?

Во своето обраќање од 27 мај 2016, Ѓорге Иванов изјави дека „Во согласност со Законот за дополнување на Законот за помилување, донесов одлука за поништување на одлуките за помилување – ослободување од гонење без спроведување на постапка за…