A është e mundur që Minoski të mos dijë vlerësimin e kredive në shtetin ku është ministër i…

Оваа изјава на министерот за финансии, Кирил Миновски, е многу збунувачка. Освен делот подвлечен со големи букви, кој е сосема јасен. Намерно го цитиравме комплетниот одговор за да се сфати целиот контекст и да се види како министерот…

Deri kurë ekonomia do të varet prej një sektori?

PPB-ja për kokë banori e vlerëson fuqinë ekonomike të popullatës. PBB-ja për kokë banori është rreth 370 euro në muaj, që do të thotë 1.500 еuro në muaj për një familje katër prej katër anëtarëve. Sa familje te ne kanë të ardhura mujore…

Kundër-spin: Veljanovski në fjalim e tij një fletësh 3 herë e shtrembëroi të vërtetën

Нема друг збор освен извртување на вистината ако тврдите дека политичката криза во земјава била непринципиелна, дека сите овие 25 години независност во Македонија на прво место биле правата граѓанинот и колективните права и дека единствена…

Talat Xhaferi konteston apelin e Janevës, cila rregull parlamentare e lejon këtë?!

Во Деловникот на Собранието на Република Македонија, кој ја регулира постапката за донесување закон, во член 133 се вели дека „иницијатива за донесување на закон до овластените предлагачи, може да даде секој граѓанин, група граѓани,…

PSP me akuza – një edhe për Nikolla Gruevskin?

Телефонските разговори кои биле незаконски снимани се докази, а на сведоците мора да им се обезбеди поголема заштита - ова се клучните зборови на главната обвинителка на СЈО, Катица Јанева, на прес конференцијата одржана токму на…

“Zhduket” fabrika e premtuar e etanolit me 1000 vende pune

Нема дилеми дека инвестицијата е навистина сопрена, бидејќи ниту еден медиум повеќе од една година не пишувал за оваа фабрика. Но токму објаснувањето на ирската компанија на нејзиниот веб-сајт го дава и одговорот на прашањето зошто…

Pengesë e re ndaj marrëveshjes politike dhe ligjeve

Со самото признание дека „имале проблеми со канцеларии“ и дека „канцелариите се готови од петкот“ (9-ти септември) и самото МЗВШ признава дека барем најмалку 7 дена не го спровеле законот за Влада и со тоа документите и актите за кои е…

Ka vend për frikë – nuk e dimë se si është ndërtuar para 20 viteve

Изјавата на директорот на Институтот за сеизмологија и земјотресно инженерство, проф. д-р Михаил Гаревски е можеби вистинита ако се однесува на зградите проектирани по сеизмички прописи, но токму поради тоа е и недоследна, од едноставна…

ANALIZË: Çka e zvogëlon papunësinë – shpërngulja apo vendet e reja të punës?

Според дел од економистите, намалувањето на невработеноста не треба да се анализира изолирано од трендот на намалување на бројот на активни граѓани. Како фактор кои можат да влијаат врз намалување на понудата на работна сила, според…

Jokonsekunete: Ministria e Bujqësisë vepron si organ partiak

Министерството, се разбира дека има право да реагира на објави/изјави во јавноста за кои смета дека се невистинити или недоследни, но нема право самото да биде недоследно. Ова произлегува од фактот што Министерството е орган на управа и е…

Mitko Çavkov

Mr. Mitko Çavkov shumë herë është emëruar drejtor i Drejtorisë për Siguri Publike dhe Ministër i Punëve të Brendshme. JETA PRIVATE Ka lindur me 24 janar 1963 në fshatin Novo Sellë, Strumicë. I martuar dhe baba i dy…

Nuk ka rrezik për Çavkovin as për për nënshkrimet e paautorizuaar, as si ministër jo kushtetues

Митко Чавков, ем беше е неовластен потписник на документите во МВР, ем беше неуставен министер што го потврди Собранието на РМ. Тој, сепак, со огромна доза на веројатност, нема да понесе какви било последици поради ова, пред сè, поради…

Ristovski e huq afatin për shkollën komunale në Hrom

19 февруари годинава, не е првиот ден на кој заменик-министерот за образование Спиро Ристовски, дава рок за завршување на ОУ „Димитар Поп Георгиев - Беровски“ во Хром, кој не е исполнет. Имено, на неговата странциа на Фејсбук на 25 октомври…

Kundër-spin: “Me kërkesë të qytetarëve” shihet “mbretëria” e Gruevskit

Реферирањето, информирањето, анализирањето, пренамена на средства и други одлуки што ги наметнува Груевски како лидер на партија со своите министри и други функционери, а по „барањето на граѓаните од терен“ е противуставно и противзаконско…