As NATO nuk është ushtri private dhe as vendet e NATO-s nuk janë të “pushtuara”

Фото: nato.int

Nuk ka asnjë provë që George Soros të ketë deklaruar ndonjëherë se “të gjitha vendet e NATO-s janë të okupuara”. Përkundrazi, ka shumë dëshmi se në disa raste ai ka deklaruar të kundërtën, pra ka folur për rëndësinë e NATO-s. Ajo që thuhet në postim, se NATO është një ushtri private e familjes Rothschild, gjithashtu nuk është e vërtetë. NATO u themelua në vitin 1949 si një aleancë e vendeve nga Evropa dhe Amerika e Veriut, e formuar mbi parimin e mbrojtjes kolektive, që do të thotë se nëse një aleat i NATO-s sulmohet, të gjitha konsiderohen të sulmuara.

 

Po shqyrtojmë një postim të publikuar në rrjetin social Facebook ku thuhet:

Të gjitha vendet që janë në NATO janë të “pushtuara”!! (J. Soros)

NATO është ushtria private e klanit Rothschild, dhe ata janë bankierë të jezuitëve (Vatikanit)…kush e di, e di.

Kaq.

Nuk ka asnjë provë që George Soros të ketë deklaruar ndonjëherë se “të gjitha vendet e NATO-s janë të okupuara”. Nga ana tjetër, ka shumë dëshmi se ai në disa raste ka deklaruar të kundërtën, pra ka folur për rëndësinë e NATO-s dhe mendimet e tij për të ardhmen e NATO-s.

Për shembull, në vitin 1993 ai shkroi:

Shoqëritë e mbyllura të bazuara në parimet nacionaliste janë një kërcënim për sigurinë, sepse kanë nevojë për një armik, brenda ose jashtë. Por kërcënimi është i ndryshëm nga ai që NATO u formua për t’iu kundërvënë dhe nevojitet një qasje tjetër për ta kundërshtuar atë. Ai përfshin ndërtimin e shteteve demokratike dhe shoqëritë e hapura dhe formimin e tyre në një strukturë që mbështetet në sjellje të caktuara. Misioni i NATO-s duhet të jetë shoqëritë konstruktive dhe të hapura.

Soros i ka kushtuar shumë vite të jetës së tij punës pro-demokracisë dhe është themeluesi i Fondacioneve të Shoqërisë së Hapur, një rrjet fondacionesh dhe zyrash në më shumë se 120 vende. Ai ka thënë se e sheh pushtimin rus të Ukrainës si testin përfundimtar nëse demokracia do të mbizotërojë jo vetëm në Ukrainë, por edhe në të gjithë botën.

Në samitin e Davosit 2022, Soros tha ndër të tjera:

Pushtimi i Ukrainës ka hyrë në një fazë të re që është shumë më sfiduese për ushtrinë ukrainase. Ata duhet të luftojnë në terren të hapur ku ushtria ruse është më e madhe. Ukrainasit po bëjnë më të mirën, duke mbrojtur veten. Shtetet e Bashkuara po përpiqen gjithashtu të mbyllin hendekun financiar midis Rusisë dhe Ukrainës, duke i dhënë 40 miliardë dollarë ndihmë financiare dhe ushtarake për Ukrainën. Nuk mund ta parashikoj rezultatin, por Ukraina ka një shans për të luftuar. Kohët e fundit, liderët evropianë kanë shkuar një hap më tej. Ata donin të përdornin pushtimin e Ukrainës për të promovuar një integrim më të madh evropian, kështu që ajo që po bën Putin nuk mund të përsëritej kurrë në të ardhmen.

Ai shtoi se Evropa duket se po ecën në drejtimin e duhur sepse iu përgjigj pushtimit të Ukrainës me shpejtësi të madhe dhe përpjekje të paprecedentë në histori, duke demonstruar një zë të fortë pro-evropian.

Është evidente se Soros në samitin e Davosit në vitin 2022 foli edhe për dy sisteme qeverisjeje që janë diametralisht të kundërta:

Pushtimi i Ukrainës nuk erdhi papritur Bota po përfshihej gjithnjë e më shumë në një betejë midis dy sistemeve diametralisht të kundërta të qeverisjes: shoqërisë së hapur dhe shoqërisë së mbyllur. Më lejoni t’i përcaktoj ndryshimet midis dy sistemeve sa më thjeshtë që mundem: Në një shoqëri të hapur, roli i shtetit është të mbrojë liritë e individit. Në një shoqëri të mbyllur, roli i individit është të jetë shërbëtor i sundimtarit të shtetit.

NATO dhe Soros kanë bashkëpunuar, por bashkërisht dhe vullnetarisht dhe nuk bëhet fjalë për një lloj “pushtimi”.

Në të kaluarën, Instituti i Shoqërisë së Hapur të Soros dhe NATO kombinuan burimet për projekte të përbashkëta, për shembull në Gjeorgji… Lordi Robertson dhe Soros diskutuan bashkëpunimin në të ardhmen dhe mundësitë për projekte të mëtejshme të përbashkëta, shkruajtën në faqen e internetit të NATO-s në vitin 2000.

Një raport i vitit 2007 nga Taxhikistani thotë se Fondacioni i Shoqërisë së Hapur bashkëpunoi me NATO-n dhe zbatoi një projekt interneti shkollor që lidhte 55 shkolla me institutet kërkimore në një rrjet të vetëm (faqe 91).

NATO financohet nga kontributet direkte dhe indirekte të anëtarëve të saj dhe detajet e financimit janë publike.

Nuk është e vërtetë ajo që thuhet në postim, se NATO është ushtria private e familjes Rothschild. NATO u formua në vitin 1949, është një aleancë e 30 vendeve nga Evropa dhe Amerika e Veriut, e formuar mbi parimin e mbrojtjes kolektive, që do të thotë se nëse një aleat i NATO-s sulmohet, të gjitha konsiderohen të sulmuara. Për shembull, kur një sulm terrorist ndodhi në Shtetet e Bashkuara në vitin 2001, të gjithë anëtarët e NATO-s qëndruan pas Amerikës sikur ata vetë të ishin sulmuar. Prandaj, pretendimi se një familje zotëron dhe kontrollon të gjitha këto shtete, i pambështetur nga asnjë provë, është një teori konspirative. Aq më tepër që NATO ka një strukturë jashtëzakonisht transparente, mënyrën e financimit si dhe partnerë të shumtë të jashtëm.

Për shkak të të gjitha fakteve të mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërtetë.


Ky artikull është përgatitur në kuadër të projektit Promovimi i qasjes në lajme të besueshme për të luftuar dezinformatat, i zbatuar nga Fondacioni Metamorfozis. Artikulli, i botuar fillimisht në Vërtetmatës, është mundësuar nga mbështetja e fondacionit jofitimprurës amerikan NED (National Endowment for Democracy). Përmbajtja e këtij artikulli është përgjegjësi e autorit dhe nuk pasqyron domosdoshmërisht pikëpamjet e Metamorphosis, NED ose bashkëpunëtorëve të tyre


 

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.