A mund të presim një vaksinë universale kundër koronavirusit?

Ndoshta një vaksinë universale kundër koronavirusit mund të merret shumë shpejt, e cila do të na mbronte nga të gjitha variantet e ardhshme. Shkencëtarët nga Universiteti Duke studiuan gjetjet me të dhënat e mbledhura nga të anketuarit të cilët në vitin 2003 ishin të infektuar me SARS – sindromë e rëndë akute e frymëmarrjes e shkaktuar nga një lloj tjetër koronavirusi. Dhjetëra antitrupa kundër virusit SARS-CoV-2 janë studiuar gjithashtu dhe këta individë janë treguar se prodhojnë antitrupa që janë jashtëzakonisht efektivë kundër të gjitha varianteve të COVID-19, në krahasim me versionet e koronavirusit që aktualisht janë të pranishme vetëm tek kafshët, shkruan Panacea

Antitrupat janë mekanizmi mbrojtës i trupit të njeriut kundër substancave të panjohura si bakteret dhe viruset në gjak. Pasi krijohen, antitrupat lidhen me substancat e huaja (antigjenet), ndërsa procesi i lidhjes shkakton përgjigjen imune të trupit dhe mobilizon të gjitha qelizat e tjera për të luftuar antigjenin sulmues.

Shkencëtarët gjithashtu mund të krijojnë antitrupa në laborator. Tre terapi monoklonale të bazuara në antitrupa janë zhvilluar tashmë, të cilat janë konceptuar për të bllokuar “lidhjen” e SARS-CoV-2 me qelizat njerëzore.

Ato aktualisht janë në dispozicion nën miratimin e përdorimit emergjent në Shtetet e Bashkuara, ndërsa një është në dispozicion në Britaninë e Madhe.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.