Kategori...

Marrëveshja e Përzhinos

Aplikimi i ligjit për treguesit është i dobët për shkak të mungesës së vullnetit politik

Четирите клучни институции за спроведување на законот, т.е. за надворешното пријавување - ДКСК, МВР, НП и ЈО, се крајно пасивни во спроведувањто, т.е. некои од нив сè уште не си ја вршат улогата доделена со законот со различен тип…

Komisioni Evropian me kritika për Maqedoninë në shumë segmente

Извештајот на ЕК за Македонија покажува дека земјата назадувала во основните критериуми што се абецеда за секоја либерална демократска земја - судство, слобода на изразување и човекови права, функционална пазарана економија. Со вакви оценки…

Asgjë nga ndryshimet e ligjit për Prokurorinë Speciale edhe pas vizitës së komisarit Han

Граѓанските организации, се чини, се последните што инсистираат на спроведување на принципот на одговорност и непречена работа на СЈО, преку усвојување на „законите за СЈО“ и преку формирање специјално судско одделние. Ова произлегува по…

Janeva kërkon ndryshime thelbësore ligjore për drejtësi më efikase

Трите законски измени кои ги бара Јанева од Собранието се клучни за побрза и поефиканса правда и казнување на криминалот и корупцијата во Македонија. Оттука и отпорот, барем од овој состав на Собранието, кој ја тривијализира расправата во…

PSP me akuza – një edhe për Nikolla Gruevskin?

Телефонските разговори кои биле незаконски снимани се докази, а на сведоците мора да им се обезбеди поголема заштита - ова се клучните зборови на главната обвинителка на СЈО, Катица Јанева, на прес конференцијата одржана токму на…

Nuk ka rrezik për Çavkovin as për për nënshkrimet e paautorizuaar, as si ministër jo kushtetues

Митко Чавков, ем беше е неовластен потписник на документите во МВР, ем беше неуставен министер што го потврди Собранието на РМ. Тој, сепак, со огромна доза на веројатност, нема да понесе какви било последици поради ова, пред сè, поради…

Para takimit të liderëve: Nuk ka kushte, zgjedhje do te ketë, për reformat do te presim

Избори, најверојатно ќе има, иако условите и тие минималните, не се докрај исполнети. Од длабоките реформи, кои ѝ се потребни на Македонија, ништо до пред крај на изборите, кои, пак, или ќе ја продлабочат кризата или ќе ја вратат земјава…

Ekspertët për mediumet: Metodologjia nuk është e përfunduar, trupi ad-hoch – monedhë kusuri

Кога политичарите си носат сами решенија какви што им одговараат на кројката на нивните ментални матрици за улогата на медиумите и новинарството во едно демократско општество, тогаш, обично, се доаѓа до вакви полукилави решенија, какви што…

Marrëveshja e Përzhinos “epizodi i tretë”- Plani ambicioz për zgjedhje te drejta dhe…

За разлика од Договорот од Пржино (02.06.2015), каде што датумот за избори беше определен во самиот старт, овојпат е договорено партиите до 31 август да ја оценат примената на договореното, па потоа да го прецизираат датумот на…

Përsëri kërcënime për dhunë, përsëri heshtin kompetentët

Наново закани во јавниот дискурс, наново на социјалните мрежи. Закани за кои е јасно до кого се однесуваат и на каков вид на насилство повикуваат: „Амбасадата еднаш гореше. Амбасадорот во атомско склониште се посра во гаќи. (...) Тогаш…

Vanhojte: Politikanët kanë frikë nga mediumet e pavarura!

Наспроти волјата од многу новинари и медиуми за помалку рестриктивност и за засилување на слободниот медиумски простор, искажана во изминатите неколку месеци, клучните политички играчи се плашат да дозволат таков независен простор – Петер…

Këshilli i Buxhetit Gjyqësor nuk guxon t’ju ulë pagat të gjithë kolektivit përnjëherë

Според генералниот секретар на Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженијата на граѓани на Република Македонија (УПОЗ) Трпе Дејаноски, ова е уште еден обид да се скрши штрајкот на судската администрација и обид…

Diskurs i ri politik në mbrojte të “tefterërve të gjykatësve”

Во прислушуваните разговори има толку многу примери за партиските влијанија врз судството од страна на актуелната власт и тоа и кога станува збор за избор на судии и кога станува збор за судските одлуки, што е беспредметно да се тврди дека…

Kërcet Përzhino 2 apo ngjishet Përzhino 1?!

Не треба да бараме нов договор, туку треба да го реализираме постоeчкиот. Нема време за губење. Целта ни е да завршиме, а не да одложиме. Важно е да има фер и демократски избори со реформирани медиуми и прочистен избирачки список. Значи, да…

Stoilljkoviq nënshkroi deklaratë me rusët për ndryshimin e Kushtetutës së Maqedonisë

Декларацијата што Иван Стоиљковиќ завчера ја потпиша со Единствена Русија, џебната партија на Владимир Путин која официјално ја контролира Думата, рускиот Парламент, а всушност е софтвер за инстант печатење на законски акти подготвени од…