Qeveria problemi kryesor i mediumeve – e konfirmuar nga dy raporte për një muaj

Репортери без граници и американскиот Стејт Департмент, во период помал од еден месец, излегоа со (повторно) лоши оценки за состојбата со медиумите, медиумските слободи и почитувањето на правотото на изразување во Македонија. И во двата…

Shërbimet e huaja përsëri në repertorin e Gruevskit

Повеќе аргументи и факти говорат дека тврдењата за постоење заговор од странство, со крајна цел редефинирање на Македонија, при што Зоран Заев е само инструмент на кого му биле дадени незаконски прислушкуваните телефонски разговори за да…

Anëtarët e KSHZ-së nuk kanë zëvendës

Duke folur për mundësinë që LSDM t'i tërheq anëtarët e saj nga KSHZ dhe në një situatë të tillë si do të funksiononte Komisioni, profesor Oliver Andonov deklaroi:  Në këtë rast KSHZ mund të funksionoj normal dhe të marr vendime, ndërsa…

A ka diçka me bazë juridike në vendimet e gjykatës Kushtetuese dhe në faljet e presidentit Ivanov?

Оживеаниот член од еден стар Закон од страна на Уставниот суд, кој подигна бран на незадоволства е неприменлив, бидејќи истиот не може да се „закачи“ за некој Закон. Тоа го објасни професорот Шкариќ, ама на тоа негово образложение малкумина…

VMRO-DPMNE tregon „trimëri” pas faljes nga presidenti

Доволно е само да се земе списокот за помилување на Иванов објавен во Службен весник и преобјавен во медиумите, и да се забележи дека на тој список се помилувани многу повеќе раководни лица и политичари на ВМРО-ДПМНЕ, отколку што има…

Demokracia është deformuar: Instituicionet janë të vdekura, ngelen partitë

Што е поважно - државата или партијата? Тоа е прашање кое e, верувам, во потсвеста на просечниот македонски граѓанин. Секојдневно бомбардиран со информации кои јасно не ги раздвојуваат партиските од државните интереси, тој го губи осетот…

Ligji për “fishkëllyesit” në fuqi-implementimi do të jetë prova kryesore

Законот за заштита на укажувачите започна со активна примена од 18-ти март. Нецел месец подоцна, речиси ниту една инстиитуција сè уште не излегла со јавен податок дали постапува по одредбите од законот и подзаконските акти, а уште помалку,…