Eurokambiali – para për ekonomin apo për partin?

Një pjesë e ekonomistëve thonë se bëhet fjalë për pyetje të hapur se pse qeveria insiston në huamarrjen e jashtme me çmim të lartë, kur në tregun vendor ka mjete për të mëdha të cilat tani ndërlidhen me bonot e thesarit të Bankës…

Marrëveshja e Përzhinos “epizodi i tretë”- Plani ambicioz për zgjedhje te drejta dhe…

За разлика од Договорот од Пржино (02.06.2015), каде што датумот за избори беше определен во самиот старт, овојпат е договорено партиите до 31 август да ја оценат примената на договореното, па потоа да го прецизираат датумот на…

Pas problemeve me IPA, probleme edhe me IPARD?

Pas lajmërimit që  komisioni Evropian do t'i shkurtojë mjete prej IPA fondeve për shkak të mungesës së reformave, tani bëhet pyetja edhe për mënyrën se si janë harxhuar paratë edhe prej programit për bujqësi IPARD. Shkruan Aneta Dodevska…

KUNDËR-SPIN: Transparenca dhe ligjshmëria për borxhin nuk mund të jenë destruktive

Не може инсистирање на начелото на јавност и транспаретност, згора на тоа и законитост, да биде деструкција, односно да ја урива репутацијата на Република Македонија. Напротив, имајќи ја предвид целата политичка криза и нетранспаретноста на…

Përsëri kërcënime për dhunë, përsëri heshtin kompetentët

Наново закани во јавниот дискурс, наново на социјалните мрежи. Закани за кои е јасно до кого се однесуваат и на каков вид на насилство повикуваат: „Амбасадата еднаш гореше. Амбасадорот во атомско склониште се посра во гаќи. (...) Тогаш…