Pengesë e re ndaj marrëveshjes politike dhe ligjeve

Со самото признание дека „имале проблеми со канцеларии“ и дека „канцелариите се готови од петкот“ (9-ти септември) и самото МЗВШ признава дека барем најмалку 7 дена не го спровеле законот за Влада и со тоа документите и актите за кои е…

Ka vend për frikë – nuk e dimë se si është ndërtuar para 20 viteve

Изјавата на директорот на Институтот за сеизмологија и земјотресно инженерство, проф. д-р Михаил Гаревски е можеби вистинита ако се однесува на зградите проектирани по сеизмички прописи, но токму поради тоа е и недоследна, од едноставна…

ANALIZË: Çka e zvogëlon papunësinë – shpërngulja apo vendet e reja të punës?

Според дел од економистите, намалувањето на невработеноста не треба да се анализира изолирано од трендот на намалување на бројот на активни граѓани. Како фактор кои можат да влијаат врз намалување на понудата на работна сила, според…

Jokonsekunete: Ministria e Bujqësisë vepron si organ partiak

Министерството, се разбира дека има право да реагира на објави/изјави во јавноста за кои смета дека се невистинити или недоследни, но нема право самото да биде недоследно. Ова произлегува од фактот што Министерството е орган на управа и е…

Mitko Çavkov

Mr. Mitko Çavkov shumë herë është emëruar drejtor i Drejtorisë për Siguri Publike dhe Ministër i Punëve të Brendshme. JETA PRIVATE Ka lindur me 24 janar 1963 në fshatin Novo Sellë, Strumicë. I martuar dhe baba i dy…

Nuk ka rrezik për Çavkovin as për për nënshkrimet e paautorizuaar, as si ministër jo kushtetues

Митко Чавков, ем беше е неовластен потписник на документите во МВР, ем беше неуставен министер што го потврди Собранието на РМ. Тој, сепак, со огромна доза на веројатност, нема да понесе какви било последици поради ова, пред сè, поради…

Ristovski e huq afatin për shkollën komunale në Hrom

19 февруари годинава, не е првиот ден на кој заменик-министерот за образование Спиро Ристовски, дава рок за завршување на ОУ „Димитар Поп Георгиев - Беровски“ во Хром, кој не е исполнет. Имено, на неговата странциа на Фејсбук на 25 октомври…

Kundër-spin: “Me kërkesë të qytetarëve” shihet “mbretëria” e Gruevskit

Реферирањето, информирањето, анализирањето, пренамена на средства и други одлуки што ги наметнува Груевски како лидер на партија со своите министри и други функционери, а по „барањето на граѓаните од терен“ е противуставно и противзаконско…

Nuk është rindërtuar bulevardi verior në Kavadar

Rindërtim i tërësishëm i rrugës Bulevardi verior Për shkak të kualitetit të dobët të rrugës, ajo duhet që të rindërtohet, të ndërrohet tamponi dhe që të vendoset një shtresë e re e asfaltit. Ky projekt do të realizohet me mjete nga…

Para takimit të liderëve: Nuk ka kushte, zgjedhje do te ketë, për reformat do te presim

Избори, најверојатно ќе има, иако условите и тие минималните, не се докрај исполнети. Од длабоките реформи, кои ѝ се потребни на Македонија, ништо до пред крај на изборите, кои, пак, или ќе ја продлабочат кризата или ќе ја вратат земјава…

Strumica ende pa rrugë të dytë nëntokësore

Rruga nëntokësore Strumica njihet si komuna më e zhvilluar në Maqedoni. Një pjesë e këtij zhvillimi është rezultat i asaj se ne nuk kemi frikë që të pranojmë projektet e mëdha dhe të guximshme. Në periudhën e kaluar kohore Strumica u…